Scroll to top

Kesknoorte volikogu esimees: riik saab aidata noori esmase kodu soetamisel


kesknoor - 21. aug. 2018 - 0 comments

Kesknoorte volikogu esimehe Jaan Männiku sõnul toetavad noored peaminister Jüri Ratase poolt arvamusfestivalil välja käidud ideed, mille kohaselt võiks riik toetada noori esmase kodu ostmisel senisest enam. Männiku hinnangul on täna Kredexi poolt pakutav meede küll noortele abiks, kuid paljudel noorperedel ei ole võimalik palgast muude kulutuste kõrval piisavalt säästa ning seetõttu jääb kodu soetamata ning langetakse üürilõksu, millest on keeruline väljuda. Noorte mures saab aga just riik appi tulla.

„Keskerakonna idee näol on tegemist ennekõike tänase Kredexi meetme laiendamisega. Kohustuslik omafinantseering laenu saamisel käib väga paljudele üle jõu ning seetõttu ei jõuagi noored oma kodu soetamiseni. Kinnisvara pidev kallinemine teeb selle ostmise noortele üha keerulisemaks ning seda mitte ainult pealinnas ning ümbritsevas kuldses ringis, vaid ka maapiirkondades. Kui meie soov on, et noored saaksid senisest kergemalt iseseisva elu peale ning julgeksid mõelda varem ka perelisale, saab riik neile kodu soetamisel käendusega appi tulla,“ rääkis Männik.

Keskerakonna üheks valimislubaduseks on võimalus noortel peredel soetada kodu eluasemelaenuga riigi käendusel ja ilma omafinantseeringu kohustuseta. Täpne lahendus töötatakse välja lähiajal konsulteerides Kredexi ja eluasemelaenu pakkuvate pankadega. Riigipoolne käendus ei tähenda rahalist sissemakset, vaid ennekõike täiendavat tagatist.

„Kindlasti tuleb riigi abi taotleval noorel mõista, et kohustus laenu tagasi maksta on endiselt ei kellegi teise kui tema enda õlul. Vastasel korral tal seda kodu enam ei ole. Kindlasti leidub ükskõikseid noori, kelle laen võib nö hapuks minna, kuid see risk on juba tänase Kredexi meetme juures ning ka ilma igasuguse käenduseta olemas. Samamoodi tuleb paika panna ka määrad, millises ulatuses esmase kodu soetamiseks riik käenduse annab. Igatahes on tegemist õige algatusega, millega tuleb edasi liikuda,“ lõpetas Keskerakonna noortekogu volikogu esimees Jaan Männik.