Scroll to top

Intervjuu Artjom Suvoroviga


admin - 16. aug. 2017 - 0 comments

Intervjuu Keskerakonna liikme Artjom Suvoroviga

Kesknoortel on hetkel käimas projekt, mille raames kohtume erinevate poliitikutega, kes on olnud või on hetkel Keskerakonna noortekogus. Minu intervjueeritavaks sai praegune Tartu abilinnapea ja Keskerakonna liige Artjom Suvorov. Ta võttis mind meeleldi vastu Tartu Raekojas oma töökabinetis ja oli nõus andma intervjuu, kuidas tema jõudis läbi Keskerakonna noortekogu poliitikasse.

Kuidas sinust sai kesknoor ning millised ootused olid sul seoses liitumisega Keskerakonna noortekoguga?

Ma liitusin Keskerakonna Noortekoguga 2007. aastal haridusmessil Intellektika. Enne seda võtsin vastu otsuse, et ma tahan poliitikaga tegeleda ja astusingi selle sammu. Otseselt kohe mingeid ootuseid mul ei olnud – ei olnud nii, et ma lähen sinna boksi ja järgmine päev saab minust suur poliitik. Kõik käis ikkagi step-by-step ning järk-järgult see kõik eskaleerus. Sellel ajal oli Tartus ka klubi olemas, kuid ei saa öelda, et just kõige aktiivsem. Võtsingi siis endale eesmärgiks aktiviseerida kesknoorte elu Tartu linnas ja hakkasin tasapisi kõike looma.

Mida Keskerakonna noorteklubis olemine sulle andis?

Noortekogu on ikkagi hea poliitkool ja mõnes mõttes parim poliitikaga alustamise suund. See annab sulle tutvuseid, teadmisi, kuidas kõik käib ja hea kogemuse edaspidiseks. Kas või see, et noortekogu on väga palju tänaval väljas ja teeb flaierite jagamise tööd. Arvan, et see on poliitiku kõige raskem töö, mis tagab suure edu, kuid sama ka hea kogemuse suhtlemisel inimestega.

Milliseid olulisi kontakte sa said?

Kui nii võtta, siis kindlasti meie austatud peaminister. Kui ka muud tublid poliitikud.

Mida oleksid praegu teisiti teinud, kui oleksid kesknoor?

Ei oskagi midagi välja tuua … Väga raske on tagasi vaadata ja öelda, mida oleksin siis teistmoodi teinud. Võibolla polekski midagi muutnud ja kui olekski, siis ma ei oleks praegu sellisel kohal.

Kas näed erinevusi kesknooreks olemise vahel, kui olid noorem ja praegu?

Ma arvan, et olen juba nii vana küll, et võin öelda, et omal ajal oli nii ja naa. Tegelikult praegu sai juba pea, et  10 aastat noortekogus oldud ning ikkagi mõnes mõttes on võrdlusmoment olemas. Kuid tegelikult selle 10 aasta jooksul on ka inimesed muutunud, vähemalt mina leian nii. Varem inimesed ei olnud nii erakonna vastased nagu näiteks nüüd on. Praegu väga paljud noored ei taha ennast ühegi erakonnaga siduda, sest meedia ja peavoolukanalid materdavad poliitikuid ning eriti just erakondasid. Paljud ei taha üldse poliitikaga tegeleda. Minu ajal oli kuidagi palju rahulikum või lihtsam leida võitluskaaslasi ning kamraade ja kutsuda inimesi erakonda. Võin arvata, et seoses sellega on praegustel kesknoortel veidi keerulisem. Seda näeme ka Tartus, mis iganes me oleme üritanud klubi aktiivsemaks muutmisel teha. On näha, et noored pole väga sellest huvitatud ja see teeb asja raskemaks.

Kas oleksid sattunud poliitikasse, kui poleks liitunud Keskerakonna noortekoguga?

Arvan, et mitte. Ütleksin, et kuna erakond on ikkagi poliitiku esimene instants, poliitiku esimene koht ja võib-olla tegelikult ka ainuke koht, kus ta saab poliitikaga tegeleda ja poliitikast osa võtta. Ja mina, kes olin alles 18 vaevalt küll, et keegi oleks mind niimoodi erakonda võtnud ja öelnud, et hakka sellega tegelema. Ikkagi noortekogus sai tehtud see esimene samm. Ilma selle kogemuseta ei oleks ma hetkel poliitikas.

Millise eelise võrreldes teiste poliitikutega on andnud see, et oled kuulunud ka noortekogusse?

Ma ei saa ennast kogenenud poliitikutega võrrelda ja öelda, et see, et mina kuulusin noortekokku annab mulle suurema eelise.  Näiteks Aadu Musta ees, kes pole noortekokku kuulunud, aga poliitikas on olnud üle 30 aasta. Kuid siiski arvan, et noorpoliitiku jaoks on see kindlasti andnud eelise.

On väide, et sõpru poliitikas ei ole. Kas nõustud sellega?

Tegelikult ei nõustu. On arusaadav, et kõikide kampaaniate jooksul ning nüüd aasta jooksul olen näinud seda, et minu kõige suurem konkurent on minu enda erakonnakaaslane, sest igal valimistel on igal erakonnal oma hulk hääli. Reeglina inimene valib kandidaatide vahel, kes on ühest või teisest nimekirjast ehk siis, kes hääletab Keskerakonna poolt, valib ka Keskerakonna kandidaadi. Ma olen pealt näinud, kuidas meie omad kandidaadidki kaklevad ja võitlevad selle ühe memme hääle pärast ja on lubanud endale alatuid trikke. Mina siiski seda poliitikat ja strateegiat ei toeta, kuna see mõjutab meie üldist mainet ning tuleb aru saada, et igas hetkes, igas olukorras on vaja olla inimene. Hetkel on mul siin poliitikas ning erakonnas häid sõpru ka vaatamata sellele, et mõnes mõttes oleme omavahel konkurendid. Mina ei võta teda konkurendina, vaid ikkagi kaasvõitlejana. Ja kui näiteks inimene tuleb ja ütleb, et sa oled liiga noor, ma ei taha sinu poolt hääletada, siis ma alati vastan, et okei kui ma sinu jaoks olen noor, siis hääleta palun näiteks selle poolt, kes on natukene minust vanem. Või näiteks ütleb, et ei taha meeskandidaadi poolt hääletada, vaid tahab naiskandidaadile oma hääle anda, siis ma alati soovitan kedagi oma nimekirja naistest.

Mis on olnud sinu jaoks kesknoortes olemise ajal kõige raskem ülesanne?

Otsest sellist ülesannet ma ei saa välja tuua. Ma võin välja tuua perioodi, millal on kõige raskem olla kesknoor. Need on just valimised. See on periood, kus suur rõhk on noortel ja üldkampaanial, kus noortel on väga suur mõju ja osakaal. Sellel ajal on neil topelt kui mitte kolmekordne koormus.

Kas näed, et Keskerakonna noortekogust tuleb pealekasvu Keskerakonnale?

Kindlasti ma näen seda aastate jooksul. Ka praegune peaminister Jüri Ratas on olnud noortekogu liige. Mitmed ministrid on olnud noortekogu liikmed, näiteks Mihhail Korb ja Kadri Simson. Paljud riigikogu liikmed on noortekogust välja kasvanud. Ütleme nii, et ma olen kõige kiiremaid ja paremaid karjäärilende näinud just läbi erakonna ja läbi noortekogu. Meil on väga palju tublisid linnaosa vanemaid Tallinnas, kus paljud on läbi erakonna tulnud, näiteks Tõnis Mölder ja Taavi Pukk. Vabandust, kui keegi tubli jäin mainimata.

Anna kesknoortele üks soovitus, millest sul endal noorena oleks poliitikas kasu olnud?

Ei tohi võtta kõike isiklikult. Ma arvan, et pigem sellise soovituse ma annaks, sest kui sa tänaval oled, siis väga paljud inimesed on väga radikaalsed meie suhtes – kas me meeldime neile väga või üldse ei meeldi. On olnud mitmeid olukordi, kus olen kuulnud väga palju kohatuid sõnu enda aadressil. Neid tuleb lihtsalt ignoreerida ja mitte välja teha. Tuleb aru saada, et poliitikas on vaja kasvatada paks nahk ja noortekogu annab sellele suure eelise, annab just sellise tandri, et paksu nahka kasvatada.

Kui meenutaksid oma liitumist Keskerakonna noortekoguga, siis milline oli toetus sinu perekonna poolt sellise otsuse tegemisel?

Nad olid üllatunud, et otsustasin end poliitikaga siduda.

Kas soovitad Keskerakonda ka oma lähituttavatele?

Otseloomulikult. Omal ajal,  pea et kõik klassivennad olid mul noortekogus, kui ma olin aktiivne klubijuht.